آموزش روش هواگیری رادیاتور ماشین

در نتیجه می‌توان به این استنباط رسید، هواگیری رادیاتور به عنوان یکی از مهم‌ترین اقدامات برای حفظ سلامت و عملکرد بهینه شناخته می‌شود. از آنجا که رادیاتور در جلوی خودرو نصب می شود و با حرکت خودرو باد به شبکه های زنبوری رادیاتور برخورد کرده و آب درون رادیاتور خنک می گردد. ۱۳- یکی از دلایلی که سبب جوش آوردن موتور در گرمای تابستان می شود سفتی سوپاپ ها می باشد سوپاپ ها را فیلر گیری تابستانی کنید و البته در زمستان فیلر گیری زمستانی .

در بین بسیاری از رانندگان مشهور است که باز کردن درب رادیاتور یا مخزن آب در حالت گرم باعث هوا گرفتن سیستم خنک کننده میشود. هوا گرفتن بعد از باز کردن درب رادیاتور یا مخزن آب هنگامی اتفاق می افتد که بعد از باز کردن درب مقداری آب از سیستم خارج شود. در این حالت بعد از خروج آب، باقی مانده آن پایین رفته و مقدار زیادی هوا وارد سیستم خنک کننده میشود که برای خروج آن باید رادیاتور یا مخزن را پر از آب کرده و هواگیری بصورت صحیح انجام شود .

هنگامی که هوا درون رادیاتور محبوس شود، توانایی این سیستم در انتقال حرارت به شدت کاهش می‌یابد، چرا که هوا به عنوان‌رسانای ضعیف گرما عمل می‌کند. در نتیجه، عدم انجام هواگیری منظم می‌تواند منجر به افزایش دمای موتور و مشکلات جدی در عملکرد آن شود. در نهایت اگر تصمیم دارید برای هواگیری رادیاتور ماشین اقدام کنید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این محتوا با ما در وب‌سایت آریون همراه باشید. در هنگام هواگیری مهمترین کار این است که ابتدا پیچ هواگیری رادیاتور خودرو را پیدا کنیم.

پس از گذشت یک دقیقه، پیچ را به آرامی در جهت عقربه‌های ساعت ببندید و در تمام مراحل، دقت داشته باشید که سطح آب در بطری نوشابه همواره بالاتر از سه‌چهارم باقی بماند. همانطور که گفته شد به دلایل مختلفی هواگیری رادیاتور بسیار ضروری است، پس زمان رویت هرگونه احتمال هوا در رادیاتور باید نسبت به هواگیری اقدام نمود. علت های متفاوتی برای اینکه بدانیم ماشین ما نیاز به هوا گیری دارد ، در هر خودرو متفاوت است. برای اینکه بدانیم ماشین ما با هر مدلی چرا باید هوا گیری شود، می توانیم آن را مورد بررسی قرار دهیم. وقتی موتور در حالت عادی و نرمال خود کار می کند و اگر درون سیستم خنک کاری مشکلی وجود نداشته باشد و تمام قسمت های فوق وظایف خود را به موقع انجام دهند.

۶- هر گونه وجود چربی و ماسیدگی روغن و ترکیب آن با یکریگر در رادیاتور نشان از راه یابی روغن از موتور به درون سیال رادیاتور می باشد که بایستی پس از مراجعه و رفع مشکل در تعمیر گاه های مجاز نسبت به گرفتگی ها احتمالی اقدام شود . به این صورت که فشار درون رادیاتور را از طریق یک سوراخ کوچک بغل رادیاتور به بیرون هدایت می کند و فشار درون سیستم را تنظیم می کند. ۶- عمل شماره ۳ و ۴ را بهمان ترتیب یکبار دیگر بمدت هر کدام ۱دقیقه تکرار کنید و سر کپ و پیچ را محکم ببندید. فن ها در زمانی که باید شروع بکار کنند عمل کرده و در زمانی که باید از کار کردن متوقف شوند به موقع انجام می شود و این عمل با دور کند و معمولی انجام می شود. ۱۵- میزان سفتی تسمه بایستی بنحوی باشد که با فشار انگشت اشاره تسمه به اندازه یک سانتیمتر خلاف جهت نیرو جابجا شود.

برای بررسی صحت عملکرد ترموستات می توان با قرار دادن ترموستا ت در یک کاسه آب جوش از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل کرد و در صورتی که قصد نگهداری ترموستات کار کرده سالم خود رادارید آن را با گریس چرب کرده و دور از رطوبت نگهدارید . رادیاتور داری یک مخزن در روی خود است که می توان مقدار آب درون آن را در صورت کم بودن مقدار مایع خنک کننده به آن اضافه کرد.ودارای دو عدد شیر تخلیه است که برای تخلیه کردن آب رادیاتور از این شیرها استفاده می شود. ۲-درب رادیاتور برداشته و بطری نوشابه را وارونه داخل جای در رادیاتور فرو کنید تا محکم و بدون نفوذ قرار بگیرد. در ادامه این مطلب درباره اهمیت آموزش هواگیری رادیاتور خودروهای داخلی چون پژو و پیکان و …

۶- دوباره پیچ های تخلیه رادیاتور را باز کنید و اجازه بدهید کاملاً تخلیه شود. در واقع همه‌ی ما می دانیم هماطور که ما بدون هوای پاک و تهویه شده در در یک محیط زنده نمی مانیم خودرو نیز همین‌طور است. ۱۷- اگر خودرو شما جوش می آورد بهتر است پس از راندن خودرو خود در یک جاده مسطح به اندازه چند کیلومتری و با استفاده کمتر از ترمز میزان دمای رینگ لاستیک های چهار چرخ را با دمای دست کنترل کنید . شاید پیستون های چرخ یا چرخهایی بعد از ترمز گرفتن بدرستی آزاد نشده و درگیری بین لنت و دیسک ادامه دارد . در صورت هواگیری نشدن رادیاتور، به دلیل گرم شدن آن می تواند خطرات زیان باری را به همراه داشته باشد.

این در حالی است که انجام به موقع هواگیری نه تنها به افزایش کارایی و طول عمر قطعات خودرو کمک می‌کند، بلکه از مشکلاتی مانند افزایش مصرف سوخت یا کاهش قدرت موتور نیز جلوگیری می‌نماید. وقتی فشار درون رادیاتور به دلیل تبخیر مایع خنک کننده و تبدیل آن به بخار، بالا میرود برای جلو گیری از ترکیدن جنت ها و رادیاتور سوپاپ اطمینان درب رادیاتور وارد عمل میگردد. ۱۲- اگر ترموستات در دمای مورد نظر باز نشود و اجازه عبور سیال را ندهد موتور جوش خواهد آورد .

در این صورت، سیستم باید با آب داغ (بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد) شسته شود و علاوه بر رادیاتور، تمام قطعات در تماس با مایع خنک کننده (مبدل حرارتی، سرسیلندر و غیره) باید تعویض شوند. بنابراین میزان آلودگی و دستورالعمل سازنده خودرو، روش و عامل شستشوی مورد استفاده را مشخص می کند. در این روش ابتدا منبع کمکی را پر از آب رادیاتور نموده سپس آنرا از محل خود خارج کرده و در ارتفاع بالاتری از رادیاتور قرار میدهیم سپس شیر آب تخلیه رادیاتور که معمولا در قسمت پایین رادیاتور قرار دارد را باز میکنیم تا هوای درون رادیاتور کاملا تخلیه شود.

این پیچ معمولاً در قسمت بالایی رادیاتور یا در مسیر لوله‌های انتقال مایع خنک‌کننده به موتور قرار دارد. در ادامه تصمیم داریم به اموزش هواگیری رادیاتور خودروهایی نظیر پژو 405، پژو 206، سمند و تیبا بپردازیم. هوا گرفتن سیستم خنک کننده دلایل متعددی دارد، مهمترین علت هواگرفتن سیستم خنک کننده اتومبیل نشتی در یکی از قسمت های سیستم است، بدین ترتیب که با خروج آب از سیستم هوا جایگزین  آن شده و باعث بروز مشکل در عملکرد آن میشود. فشار آب سیستم خنک کننده در حالت داغ تا حدود زیادی بالا میرود و ممکن است آب از هر روزنه ای به بیرون نشت کند، بعد از روشن شدن فن و پایین آمدن نسبی دمای آب از فشار داخل سیستم کاسته شده و خلأ ایجاد شده باعث ورود هوا از سوپاپ درب مخزن آب می شود. تکرار این عمل باعث ورود مقدار زیادی هوا در سیستم و در نتیجه داغ کردن یا جوش آوردن موتور میشود.

اگر از یکی از پیچهای هواگیری آب خارج نشد موتور را روشن کنید تا هوا به کلی خارج شده و آب بدون قطع شدن بیرون بیاید. بعد از بسته شدن تمام پیچ های هواگیری موتور را روشن کنید و سطح آب را درون رادیاتور یا مخزن مجددا برسی کنید. پس از اطمینان از کافی بودن سطح آب در مخزن یا رادیاتور درب آن را ببندید . حال که تا این بخش از محتوا را مطالعه کرده اید مطمئنا تصمیم دارید هواگیری رادیاتور خودرو را یاد بگیرید. قبل از این که بخواهیم شما را با مراحل هواگیری رادیاتور ماشین اشنا کنیم، بهتر است بگوییم در اکثر خودرو های ایرانی همچون پراید، تیبا، سمند و غیره، محل قرار پیچ هواگیری نسبتا مشابه است.

وقتی آب درون سیلندر دمای آن پایین باشد ترموستات اجازه خروج آب از سیلندر را نمی هد. بواسطه چرخیدن پولی پره های واتر پمپ که درون سیلندر قرار دارند و در تماس با آب داخل سیلندر است شروع به چرخش می کند. ۷- پیچ تخلیه رادیاتور را ببندید ، آب مخصوص رادیاتور که ضدیخ/ضدجوش و ضدزنگ است را اینقدر بریزید تا از پیچ های هواگیری آب بدون حباب خارج شود. به این شیر یا درپوش، شیر تخلیه رادیاتور می‌گویند.ممکن است در برخی خودروها مثل ریو یک پیچ زیر رادیاتور باشد.در پژو۴۰۵،پارس و سمند داخل کاپوت ، پائین رادیاتور دست راست است. سیستم خنک کننده خودرو نقشی حیاتی در جلوگیری از گرم شدن بیش از حد موتور و حفظ دمای آن در محدوده ایمن ایفا می کند.

گرمای زیاد می تواند به موتور آسیب برساند و حتی منجر به ذوب شدن آن شود. بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند که هزینه هواگیری رادیاتور را پرداخت کنند و این کار را به یک متخصص واگذار کنند، زیرا از مشکلات رایج پس از هواگیری رادیاتور واهمه دارند و فکر می‌کنند نمی‌توانند به درستی این کار را انجام دهند. اما بهتر است بدانید هواگیری رادیاتور ماشین اصلاً سخت نیست و شما به سادگی می‌توانید این کار را انجام دهید. در نهایت امیدواریم محتویات موجود در این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

در بسیاری از اتومبیل ها رسیدن دمای آب به صد درجه دور از انتظار نیست، از این رو باید همیشه سیستم خنک کننده تحت فشار باشد. بنابر این چنانچه به هر دلیلی درب رادیاتور یا مخزن آب در حالت گرم باز شود، حتی در صورت عدم خروج آب از سیستم، لازم است قبل از بستن درب، دمای آب بوسیله ریختن آب روی رادیاتور و یا گذر زمان به نصف درجه نرمال برسد. برای یادگیری بهتر نحوه هواگیری رادیاتور ماشین های مختلف باید بدانیم اگر سیستم خنک کننده آلوده باشد، ابتدا باید مایع خنک کننده را تخلیه و سیستم خنک کننده را شستشو داد. این آلودگی ممکن است از روغن (واشر سرسیلندر معیوب)، زنگ زدگی (خوردگی داخلی موتور)، آلومینیوم (خوردگی داخلی رادیاتور)، ذرات خارجی (مواد افزودنی/درزگیر)، ذرات خارجی (پمپ آب معیوب) باشد.

این مورد را در نظر داشته باشید، در هنگام خروج آب به هیچ وجه حبابی در سیستم باقی بماند. در صورتی که از هر یک از پیچ‌ها آب خارج نشد، موتور را روشن کنید تا با ایجاد فشار، هوای محبوس تخلیه گردد. ۳- سر کپ پلاستیکی مخصوص هواگیری که روی قاب لاکی محفظه ترموستات است را با دست جهت عکس عقربه ساعت چرخانده و در بیاورید . بگذارید بمدت حداقل یک دقیقه آب و هوای محبوس شده در سیستم از آن خارج شود. پس از اتمام این مراحل و بستن پیچ‌ها، سطح آب درون مخزن را دوباره بررسی کنید و در صورت نیاز آن را پر نمایید تا به این اطمینان برسید که سیستم به درستی کار می‌کند. توجه داشته باشید در صورتی که رادیاتور به موقع و به شکل صحیح هواگیری نشود، حتی می‌تواند به تخریب دائمی موتور و ایجاد هزینه‌های سنگین تعمیراتی منجر شود.

با کمک آداپتورهای یونیورسال یا مخصوص خودرو، پمپ را می توان از طریق یک کوپلینگ سریع به تقریباً تمام وسایل نقلیه معمولی متصل کرد. بسته به درجه کثیفی، سیستم خنک کننده با آب داغ یا با مایع شستشوی مخصوص تمیز می شود. برای فرآیند شستشوی چندگانه، ترموستات باید جدا شود و قدرت گرمایش باید قبل و بعد از شستشو اندازه گیری شود. در این حالت باید آنقدر آب به درون رادیاتور بریزیم تا کلیه حبابهای آب خارج شود و باید برای هواگیری درست، این کار در حالتی انجام شود که موتور خودرو روشن باشد. اطمینان حاصل کنید جایی برای دور ریختن ضد یخ کهنه دارید چون به شدت سمی و به حیوانات خانگی و سایر جانوران آسیب میرساند.

در مرحله بعد مقدار هوا زیاد شده و باعث باد کردن شلنگ های آب و اختلال در سیستم خنک کننده میشود. هنگامی که مایع خنک کننده وارد رادیاتور می‌شود، فن به طور خودکار روشن می شود. با چرخش فن، مایع خنک کننده ای که در لوله های رادیاتور جریان دارد، گرما را در هوای بیرونی پخش می کند. وقتی مایع خنک کننده به خروجی رادیاتور می رسد دمای آن تا حد زیادی کاهش یافته است. رادیاتورها نیاز به تمیز کردن منظم در فواصل زمانی دارند تا از جذب گرد و غبار و کثیفی پره ها و لوله های رادیاتور جلوگیری شود. در غیر این صورت، رادیاتورها خفه می شوند و از خنک شدن خود مایع خنک کننده جلوگیری می کنند.

بنابراین سیستم رادیاتور اجازه نمی‌دهد که دمای موتور از حد معمول بالاتر رود؛ اما ممکن است زمان وارد کردن آب به داخل رادیاتور، هوا وارد مخزن شود و عملکرد رادیاتور را مختل کند و به همین سبب خنک کردن و تهویه خودرو با مشکل مواجه شود. پس از این مرحله، لازم است که سر پیچ فلزی که بر روی لوله باریک متصل به سر سیلندر قرار دارد نیز مورد توجه قرار گیرد. با استفاده از آچار آلن یا انبر دست، این پیچ را در خلاف جهت عقربه‌های ساعت باز کنید تا هوای محبوس‌شده از این قسمت نیز خارج شود. این کار موجب افزایش کارایی سیستم خنک‌کننده و جلوگیری از بروز مشکلاتی نظیر افزایش دما و جوش آوردن موتور خواهد شد. در ادامه، پس از پر کردن قمقمه، دریچه آن را ببندید و موتور را روشن کنید تا دمای آب به حدود 28 درجه سانتی‌گراد برسد. این دما موجب باز شدن ترموستات و جریان یافتن یکنواخت آب در سیستم می‌شود.

جذب گرما توسط رادیاتور باعث انتقال حرارت به بخش های خنک کننده و سرمایشی می شود. در ادامه این مقاله، به بررسی چگونگی هواگیری رادیاتور، جهت جلوگیری از هرگونه رخ داد خطرناک در خودرو می پردازیم. همچنین باید به خاطر داشت که در تمامی مراحل، سطح آب در بطری نوشابه باید به طور مداوم بالاتر از سه‌چهارم باقی بماند تا هیچ‌گونه هوایی در سیستم باقی نماند و انتقال حرارت به بهترین نحو صورت گیرد. در نهایت، با خروج بطری نوشابه و کاهش سطح آب در رادیاتور به اندازه مناسب، درب رادیاتور را بسته و از انجام موفقیت‌آمیز این فرآیند اطمینان حاصل کنید. یکی از اتفاقاتی که در هنگام اضافه کردن آب رخ می‌دهد، وارد شدن هوا به همراه آب به داخل رادیاتور است.

برای آغاز این فرآیند، ابتدا ضروری است که شیر بخاری داخل اتاق خودرو را در وضعیت قرمز و به عبارتی در حالت باز قرار دهید. در پایان، با خارج کردن بطری و تنظیم سطح آب رادیاتور به میزان مناسب، درب رادیاتور را ببندید و از انجام صحیح فرآیند هواگیری اطمینان حاصل نمایید. برای مثال پس از هرگونه تعمیرات در سیستم خنک‌کننده یا تعویض مایع رادیاتور باید هواگیری رادیاتور ماشین انجام شود. در مورد خودرو سمند، فرآیند هواگیری رادیاتور نیز همانند پژو 405 از اهمیت بسزایی برخوردار است و با دقت در انجام مراحل آن می‌توان از مشکلات احتمالی در سیستم خنک‌کننده جلوگیری کرد. نخستین گام در این فرآیند، تنظیم شیر بخاری داخل اتاق خودرو در وضعیت باز (قرمز) است تا بتوان به جریان طبیعی و بهینه آب در سیستم دست یافت. اگر دما به هر علتی درون سیستم بالا رود و یکی از قسمت ها وظایف خود را به خوبی انجام ندهد و دمای موتور بالاتر از حد مجاز برود.

همچنین، در ادامه مراحل هواگیری، توجه به سر پیچ فلزی که بر روی لوله باریک متصل به سر سیلندر قرار دارد، امری حائز اهمیت است. این پیچ با آچار آلن یا انبر دست در خلاف جهت عقربه‌های ساعت باز می‌شود تا به مدت حداقل یک دقیقه، آب و هوای محبوس‌شده از سیستم خارج شود. این گام به تخلیه کامل هوا و رفع هرگونه مشکل در سیستم خنک‌کننده کمک می‌کند. این اقدام به جریان یافتن مطلوب مایع خنک‌کننده در سیستم کمک خواهد کرد.

در نهایت، باز کردن پیچ هواگیری بخاری، بدون گشودن قمقمه، کمک می‌کند تا هوای محبوس خارج شود و با انجام این کار، اطمینان حاصل کنید که سطح آب درون قمقمه به درستی تنظیم شده است. در ابتدا بهتر است شما را با هواگیری بیشتر آشنا کنیم، زیرا در این صورت می‌توانید ادامه محتوا را با درک بیشتری مطالعه نمایید. شایان ذکر است بدانید، هواگیری رادیاتور به معنای تخلیه هوای محبوس در سیستم خنک‌کننده است که یکی از اصلی‌ترین مراحل در نگهداری خودرو به شمار می‌رود. زمانی که هوا وارد مسیر جریان مایع خنک‌کننده می‌شود، عملکرد بهینه رادیاتور دچار اختلال شده و تبادل حرارتی لازم بین موتور و محیط پیرامون به درستی انجام نمی‌شود. هواگیری رادیاتور پراید یکی از اقدامات ضروری برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد موتور و عملکرد صحیح سیستم خنک کننده است.

مضافا اينكه در مواردي جدا از سوراخ شدن سيستم خنك كننده و متعلقات مربوطه بعلت نامرغوب بودن يا خرابي درب رادياتور سيستم آب كسر و نياز به هواگيری محسوس می گردد. ۱۹- اگر رادیاتور خودرو شما خراب و یا فرسوده است نسبت به تعویض آن تردید به خود راه ندهید . الف- یکعدد بطری خالی نوشابه خانواده که ته آنرا ببرید و بوسیله نوار چسب برق چهار دور بدور سر آن بپیچید.

این پیچ در مسیر انتقال آب رادیاتور به موتور قرار گرفته اما در خودروهای مختلف، ممکن است وضعیت قرارگیری آن کمی متفاوت باشد. اکثرا رانندگان قدیمی چون پیکان می دانند که پیچ هواگیری رادیاتور پیکان کجاست ولی در کل در ماشین های تولید داخلی تفاوتی وجود ندارد؛ ولی بهترین روش برای یافتن پیچ هواگیری رادیاتور، دنبال کردن مسیر آب خروجی از رادیاتور به درون موتور است. در این بخش تصمیم داریم هواگیری رادیاتور ماشین تیبا را به شما اموزش دهیم. برای این کار ابتدا خودرو را بر روی سطحی صاف و بدون شیب پارک کنید و سپس تمام پیچ‌ های هواگیری را با ابزار مناسب باز نمایید. با باز کردن درب رادیاتور یا مخزن آب، مایع رادیاتور را به آرامی وارد کنید و این عمل را تا زمانی ادامه دهید که آب به طور مداوم از پیچ‌ ها خارج شود.

پس از خنک شدن آب از مجرای خروجی رادیاتور به درون سیلندر می رود و این سیکل همیشه در موتور برای خنک کاری دایر است. در این حالت باید آنقدر آب به درون رادیاتور بریزیم تا کلیه حباب‌های آب خارج شود و باید برای هواگیری درست، این کار در حالتی انجام شود که موتور خودرو روشن باشد. اطمینان حاصل کنید جایی برای دور ریختن ضد یخ کهنه دارید چون به شدت سمی و به حیوانات خانگی و سایر جانوران آسیب می‌رساند.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *