نحوه چک کردن روغن موتور آموزش علائم گیج روغن

در صورت کم شدن یا فرسوده شدن روغن موتور ، اتومبیل شما در معرض خطرات بزرگی قرار خواهد گرفت. در خودرو های جدید و مدرن توسط یک نشانگر یا چراغ LED بر روی صفحه داخل اتاق خودرو، می توان از وضعیت و میزان روغن موتور با خبر شد. اما در خودرو های تولید داخل و کمی قدیمی تر باید وضعیت روغن موتور بیرون از خودرو و از طریق گیج بازدید روغن موتور انجام شود. اگر آمپر آب تا خط چهارم بالا رفت موتور گرم است در این حالت اگر موتور را خاموش کنید فن به نشانه گرمای غیر معمول روشن می مانند اگر چراغ قرمز باطری روشن شده است به کناری بروید و قبل از گرمتر شدن موتور آن را خاموش کنید خواهید دید که تسمه پاره شده است.

پژو ساخت این ماشین را تنها به مدت ۱۰ سال ادامه داد و تولید آن در اروپا در سال ۱۹۹۷ به پایان رسید. اما ساخت و فروش این مدل در خارج از اروپا و به ویژه در آسیا، آفریقا و منطقه خاورمیانه تا همین سال‌های اخیر هم ادامه داشته است. در برخی از گیج های روغن موتور حروف MIN و MAX یا L و F نیز مشاهده می شود. حرف L به معدنی کلمه Low می باشد که نشان دهنده کم شدن روغن موتور در خودرو است. خالی شدن باطری از جمله معایب احتمالی ست که ناشی از روشن ماندن چراغهای کوچک، چراغ صندوق و غیره و یا از برق دزدی سیم کشی خودرو است که با بازکردن اتصال سرباطری و خالی نشدن آن میتوان به برق دزدی خودرو پی برد.

کج‌روی در تولیدات شاخه پژو ۴۰۵ در کارخانه ایران خودرو به نوعی از این مدل شروع شد. در سال ۱۳۷۸ این گروه ایرانی مدل را معرفی کرد که پژو آردی نام داشت. نام آن از Rear Wheel Drive گرفته شده و بدین معنا بود که این نسخه از ۴۰۵ یک خودروی دیفرانسیل عقب است. در طراحی جدید، مه‌شکن عقب و جلو و همچنین به درب صندوق عقب اسپویلر اضافه شده بود؛ چراغ‌ها کریستالی شدند و در کابین نیز داشبورد و صفحه کیلومتر و دنده طراحی جدیدی پیدا کرده بودند. ضمن اینکه این مدل را می‌توان با سفارش موتور جدید ۱۶۰۰ سی‌سی و TU5 معروف این گروه خودروسازی که بر روی پژو ۲۰۶ تیپ ۵ قرار می‌گیرد، دریافت کرد. چند سال بعد، نوع دوگانه‌سوز آن نیز با توجه به همه‌گیر شدن این فناوری در خودروسازی کشور به بازار عرضه شد که از آن به‌عنوان پژو ۴۰۵ CNG یاد می‌شود.

آخرین نسخهٔ معرفی شده توسط ایران خودرو از انواع پژو ۴۰۵ این مدل است که از سال ۱۳۸۸ به مشتریان عرضه شد. پژو ۴۰۵ SLX دچار تغییراتی نسبت به گذشته شده بود و می‌توان این تفاوت‌ها را در بخش‌هایی مثل چراغ‌ها و داخل اتاقک دید. شرکت ایران خودرو در سال ۱۳۷۳ و تقریبا ۵ سال قبل از اینکه تولید این مدل در کارخانه پژو تمام شود، شروع به واردات و معرفی آن در بازار ایران کرد.

پژو پارس سال از امکاناتی نظیر کلیدهای کنترل روی فرمان ، داشبورد جدید، آینه‌های جانبی برقی راهنمادار و سنسور دنده عقب بهره می‌برد. که در حال حاضر تولید نمی شود و با نام پژو پارس سال با کمی تغییر عرضه می گردد.موتور پژو پارس سال همان XU7JP موتور پژو-سیتروئن است که در اروپا با نام LFZ و در ایران L3 خوانده می‌شود. L3 یک پیشرانه ۴ سیلندر خطی به حجم ۱٫۸ لیتر با سوخت رسانی انژکتوری است که میل سوپاپ آن بر روی سرسیلندر بوده و یا به اصطلاحی OHC است که دارای ۸ سوپاپ و حداکثر توان ۱۰۰ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۱۵۳ نیوتن در متر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه است. این موتور در خودروی سمند و ۴۰۵ در ایران و در پژو ۳۰۶، I 1.8 هشت سوپاپ و سیتروئن سارا ۱.۸ I هشت سوپاپ بکار رفته که در ایران عرضه نشده است.

موتور پژو پارس چهار سیلندر خطی در کلاس حجمی ۱۷۶۱ cc است که در دو نوع معمولی و ۱۶ سوپاپ تولید می شود. پزو روآ یکی دیگر از انواع پژو ۴۰۵ بود که به بازار ایران قدم گذاشت. بعد از بالا گرفتن انتقادات از ابداع ایران خودرو در تولید آردی و خصوصاً مشکلات پیش آمده در آن محصول به خاطر دیفرانسیل عقب بودن و ضعیف بودن پیشرانه پیکان برای بدنه پژو، این گروه خودروساز در سال ۱۳۸۵ مدل پژو روآ را معرفی کرد.

با بیرون کشیدن گیج روغن موتور برای چک کردن علامت هایی را بروی میله آن مشاهده خواهید کرد. حروف در همه گیج های روغن یکی نیست و ممکن است در خودرو شما با مقدار گفته شده در این مطلب متفاوت باشد. ولی اگر موتور استارت می زند و موتور روشن نمی شود قبل از هرچیز سویچ اینرسی که در سمت گلگیر شاگرد قراردارد را فشار دهید که در صورت قطع شدن برق تجهیزات اصلی قطع می شود و اگر وصل است ابتدا باید از وجود بنزین در ریل سوخت و جرقه در سرشمع مطمئن شد. بنابراین ابتدا شلنگ ورودی بنزین به ریل سوخت را باز کرده و در داخل ظرفی قرار می دهیم و سوئیچ را باز می کنید.

شما می‌توانید با مطالعه اتاق خبر از آخرین اخبار و مطالب آموزشی درباره به‌روزرسانی‌های سایت دیوار هم مطلع شوید.

روغن موتور قطعات متحرک داخلی پیشرانه را به طور مرتب، در حین کار، روغنکاری می کند. این کار باعث می شود تا از افزایش بیش از حد دمای موتور جلوگیری شود. در همین حال سیلندر موتور و سوپاپ ها با روغن موتور روانکاری می شوند تا از سایش در امان بمانند. علاوه بر این روغن می تواند تمامی قطعات موتور را از رسوب و آلودگی پاکسازی کند. به همین دلایل چک کردن روغن موتور در هر ۱۰۰۰ کیلومتر توصیه می شود تا در صورت کاهش یا خرابی آن سریعا اقدام شود.

اگر قصد خرید و تعویض روغن موتور دارید می توانید محصول مورد نظر خود را از فروشگاه روغن مارکت تهیه بفرمایید. روغن مارکت یک مرکز معتبر در زمینه فروش روانکار های موتوری و صنعتی است و به عنوان نمایندگی برای خرید و قیمت روغن موتور بهران ، ایرانول ، سپاهان و نفت پارس یک مرجع معتبر است. برای مشاهده راه های ارتباطی به صفحه تماس با روغن مارکت مراجعه نمایید. با نگاهی به مطالب گفته شده در مقاله انواع پژو پارس، مطمئنا این سوال در ذهن شما هم شکل گرفته است که بهترین مدل پارس کدام خواهد بود؟ از میان مدل‌های مختلف پژو پارس حاضر در بازار کشور، اگر الویت اصلی شما شتاب و چالاکی بالا باشد، می‌توانید به‌سراغ پژو پارس ELX بروید.

این خودرو که به اندازه ELX مجهز و آراسته نیست، تنها یک پارس بهبود یافته در زمینه‌ موتور و ترمز عقب است. موتوری پرقدرت‌ تر که ۱۶ سوپاپ دارد (همان موتور پژو 206 تیپ 5) با ترمزهای دیسکی در چرخهای عقب همانند چرخهای جلو است اما بر خلاف ELX دارای ABS و EBD نیست. ۱۶ سوپاپ از همان تقویت کننده خلأ یا vacuum booster سیلندر اصلی، با توزیع کننده و خطوط هیدرولیک پارس معمولی استفاده می‌کند. پژو پارس ELX که از سال 1382 در سبد محصولات ایران خودرو قرار گرفت به پیشرانه 1761 سی‌سی 4 سیلندر مجهز شده‌است. این موتور قبلا بر روی سیتروئن زانتیا قرار گرفته بود، به‌همین دلیل پژو پارس ELX در بازار داخلی به پژو پارس زانتیایی شهرت دارد.

پژو پارس سال از موتور قدیمی و اولیه پژو در ایران که اولین بار بر روی خودرو پژو 405 قرار گرفت، بهره می‌برد. پژو پارس سال به پیشرانه 1.8 لیتری 4 سیلندر مجهز شده است که با کد XU7JP/L3 شناخته می‌شود. این پیشرانه توان تولید 100 اسب‌بخار قدرت در 6000 دور دقیقه و 153 نیوتن‌متر گشتاور در 3000 دور در دقیقه را دارد. نیروی تولیدی پیشرانه توسط یک گیربکس 5 دنده دستی به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود. این خودرو در حداکثر زمان 11 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست پیدا می‌کند؛ همچنین مصرف سوخت ترکیبی پژو پارس معمولی 9.1 لیتر در هر 100 کیلومتر عنوان شده‌است.

این تسمه نیروی چرخشی موتور را به دینام پمپ، فرمان هیدرولیکی، کمپریور کولر میرساند. پارگی این تسمه موجب روشن شدن چراغ قرمز باطری و سفت شدن فرمان می شود و در صورت ادامه دادن آمپر آب بالا رفته و موتور جوش می آورد. در این حالت علت جوش آوردن از کارافتادن واتر پمپ نیست بلکه بواسطه کار نکردن دینام باطری ضعیف شده و برق فن سیستم خنک کاری تامین نمی شود و موتور جوش می آورد. دقت کنید در این ارتباط واتر پمپ توسط تسمه تایم با موتور درگیر است. نوع اول تسمه شارژ است که دیده می شود و می توان با لمس کردن و دیدن شرایط ظاهری آن را تشخیص داد.

پژو پارس LX دارای امکاناتی از قبیل رینگ‌های آلومینیومی 15 اینچی، سیستم صوتی مجهز به موبایل هندزفری، تهویه مطبوع اتوماتیک، آینه‌های جانبی برقی راهنمادار، ترمزهای چهار چرخ دیسکی، سنسور دنده عقب، سیستم ترمز ضدقفل ABS و سیستم مولتی پلکس است. بعد از معرفی پژو پارس معمولی و موفقیت‌های آن، چندین مدل از پژو پارس با نام‌هایی مثل LX و ELX که تفاوت‌های فنی داشتند و به صورت دنده‌ای و اتومات بودند به بازار معرفی شد. هر دو مدل قبلی نوع کاربراتوری بودند اما پژو ۴۰۵ جدید از فناوری انژکتوری XU7 بهره می‌برد. پژو ۴۰۵ GLX ۱۸۰۰ سی‌سی دیفرانسیل جلو و با یک گیربکس ۵ حالته با ۴ سیلندر به مشتریان عرضه شد. پژو ۴۰۵، یکی از معروف‌ترین محصولات این خودروساز فرانسوی، حالا سالیان طولانی است که در کشور ما وجود دارد و همچنان هم در بازار داخل فعال است. کمپانی پژو مدل ۴۰۵ را در ماه جولای سال ۱۹۸۷ معرفی کرد و این خودرو توانست در آن روزگار و در سال ۱۹۸۸، عنوان بهترین خودروی سال اروپا را کسب کند.

سرعت زیادخودرو، رانندگی پر بار، ترافیک سنگین، رانندگی در سرما قبل از گرم شدن موتور، خاموش و روشن کردن موتور به ویژه در سرما، رانندگی در هوائی مرطوب و پرگرد و غبار باعث کاهش عمر روغن می شود. بعد از شکست پروژه‌هایی تکراری در سالهای اول که از سوی ایران خودرو به نام GLX نوشته می‌شدند، اما در واقع هیچ تغییر ظاهر و امکانات جدیدی نداشتند و هیچکدام به موفقیت خود GLX اصلی نرسیدند، گروه داخلی سازنده این ماشین تصمیم به اجرای تصمیماتی جدی‌تر گرفت. یکی از دلایلش تنوع در رنگ تولیدی بدنه ماشین بود که GLX تنها در چند رنگ محدود ارائه می‌شد و آردی با رنگ‌های شادتر و تازه‌تری به میدان آمد. دومین مساله، آردی‌های تولیدی از سال ۱۳۸۲ به بعد بود که مجهز به کولر، فرمان هیدرولیک و همچنین سیستم پایش انژکتوری در سوخت شدند و نام تجاری RDi گرفتند. با استفاده روغن این رنگ به تدریج به قهوه ای تغییر می کند و در صورتی که پس از چک کردن و بازدید روغن موتور رنگ روغن موتور بیش از حد تیره شده باشد، نشان از کثیفی بیش از حد آن است. در این حالت سعی کنید سرعت خودرو را در تمامی حالات اعم از دور آرام و فول گاز برسانید و به ویژه در دورهای ۲۵۰۰ الی ۳۵۰۰ حرکت نمایید.

استارت این خودرو موتور الکتریکی می باشد که با برق ۱۲ ولت شروع به کارکردن می کند و همچنین توانی حدود ۱.۱ کیلو وات را دارا می باشد. لاستیکها در پارس سال و دوگانه سوز ۶۵/۱۸۵ R14 و در ELX تایر ‎۱۸۵/۶۵ R15 است یعنی رینگ ۱۵ اینچ دارد که داراس سرعت بیشتری است. در سرعتهای بالای ۱۵۰ کیلومتر دسته دنده را در وضعیت ۳ یا ۲ و ۱ قرار ندهید. به یاد داشته باشید خروج دود آبی از اگزوز نشانه روغن سوزی است.(که در قسمت مقالات سایت قید شده است). سپر جلو و عقب تزریقی بوده و یک نوار محافظ جانبی سراسر بدنه را با زه نقره ای در بر می گیرد.

این نمونه که به اندازهٔ ئی‌ال‌اکس مجهز و آراسته نیست، تنها یک پارس بهبودیافته در زمینه‌های پیشرانه و ترمز عقب است. ۱۶ سوپاپ از پیشرانهٔ پرقدرت‌تر ۱۶ سوپاپه و ترمزهای دیسکی در عقب سود می‌برد، اما ای‌بی‌اس حتی بصورت اختیاری هم توسط ایران خودرو ارائه نمی‌شد. تولید ۱۶ سوپاپ تنها در سال ۱۳۸۲ صورت پذیرفت و بلافاصله با ئی‌ال‌اکس جایگزین شد.

این خودرو وزنی حدود ۱۱۰۰ (KG) داشته و حداکثر وزن مجاز آن ۱۵۵۰ (KG) است. وزن بر روی محور اکسل جلو ۷۰۰ و در اکسل عقب ۴۴۰ کیلوگرم است.طول این خودرو ۴.۵ و عرض آن ۱.۷ متر است و ارتفاعی معادل۱.۴ متر دارد. آینه تاشو برقى-تهویه خودكار-تهویه براى سرنشینان عقب-سنسور دنده عقب-رینگ آلومینیومى طرح شهاب-بلوتوث-USB-دكمه تنظیم صدا-دو ایربگ-شیشه سولار-گرمكن شیشه عقب-گرمكن آینه-صندوق پران جدید و…

خیلی زود مشتریان متوجه موتور قدرتمندتر و کارکرد بهتر نوع ۲ لیتری شدند و این تیپ در بازار لقب «پژو جی‌ال‌ایکس ۲۰۰۰» گرفت. تسمه دوم که دیده نمی شود تسمه تایم است و برای تعویض آن باید به کیلومتر خودرو توجه کرد. در خودروی پارس عمر این تسمه ۸۰ هزار کیلومتر است که در تایم خود باید تعویض شود. عدم تعویض به موقع و پاره شدن این تسمه موجب خاموشی موتور میشود و آسیب جدی به موتور خواهد شد. در خودروهایی از جمله پارس تعویض این تسمه کاملا اقتصادی تر از زمانیست که این تسمه خود پاره شود. شتاب زیاد معکوس کشیدن و خودرو را با دنده روشن کردن از دلایل پارگی این تسمه می باشد.

ردیف بالایی چراغ‌های عقب در ELX ‌های تیره رنگ با سایه تیره و در ELX ‌هایی با رنگ بدنه روشن نیمه شفاف هستند، درحالیکه این قسمت در پارس سال و پارس ۱۶ سوپاپ صورتی رنگ می‌باشد. در ادامه مقاله با انواع پژو پارس آشنا شوید، به بررسی پژو پارس اتومات خواهیم پرداخت. پژو پارس اتومات درواقع همان پژو پارس LX مجهز به گیربکس اتوماتیک است.

فرمان پارس از نوع دنده شانه ای با سیستم هیدرولیکی ست که قابلیت تغییر ارتفاع بر حسب قد راننده را دارد. حجم روغن گیربکس مورد نیاز ۲.۵ لیتر با درجه گرانروی SAE 75 دبیلو ۸۰ است. دقت کنید که سوختگی حاصل از پاشش آب موتور بسیار شدید است و باید فاصله خود را از موتور در این شرایط حفظ کنید. در این شرایط درب رادیاتور را شل کنید و با گذاشتن دستمالی خیس که آب آن گرفته نشده است بر روی رادیاتور مانع از سوختن دستتان و پاشش آب به سمت خود شوید. این مدل به نوعی همان آردی بود که موتور ارتقا یافتهٔ پیکان روی آن گذاشته شد. با این حال، نتایج نشان می‌داد که اوضاع این مدل نیز مثل آردی در کارکرد و راندمان فنی اصلاً مطلوب و مناسب نیست.

این پیشرانه بهمراه مبدل کاتالیزوی اصلی دارای سطح استاندارد Euro IIاست. پژو پارس ال ایکس در بخش فنی به موتور TU5 مجهز شده است که درواقع به پژو 206 تیپ 5 تعلق دارد. این موتور 1.6 لیتری 4 سیلندر دارای حداکثر توان 108 اسب بخار قدرت و 142 نیوتن‌متر گشتاور است که باعث می‌شود این سدان 1185 کیلوگرمی طی زمانی در حدود 13.2 ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت دست یابد.

باتری مورد استفاده در این خودرو باطری ۱۲ ولتی از نوع سربی اسیدی با توان ۶۰ آمپر است. آلترناتور که حرکت خود را از موتور به وسیله تسمه می گیرد به هنگام روشن بودن موتور ولتاژی برابر ۱۴ولت و شدت جریانی معادل با ۸۰آمپر را تولید می کند. این خودرو همانند دیگر خودروها از نوع آب خنک است و با گردش آب توسط واتر پمپ که آب را از موتور به رادیاتور میرساند خنک می شود. آمپر آب به ۵ قسمت تقسیم می شود که از حالت C یعنی سرد تا به حالت H یعنی گرم مشخص شده است. آب به کمک ترموستات که مانع خروج آن از موتور به رادیاتور می شود زود گرم می شود و درجه آب به حالت وسط آمپر می رسد در این حالت ترموستات باز شده و آب خنک می شود و اگر آب گرم تر از حد نرمال شود فن رادیاتور روشن شده و رادیاتور و آب را خنک می کند.

رله دوبل همانطور که از اسمش مشخص است دارای دو رله است که احتمال خرابی هر دورله وجود دارد که حتی میتوان این رله را باز کرد وکنتاکتهای آن را با دست به هم متصل کرد. سیستم تعلیق این خودرو در محور جلو مستقل از نوع مک فرسون و در محور عقب مستقل از نوع فنر پیچشی یا تورشن بار است. بیشترین گشتاوری که این گیربکس می تواند انتقال دهد ۱۸۰نیوتن بر متر می باشد. جنس پوسته ی این گیربکس از آلومینیوم بوده و وزن آن بدون روغن ۷.۳۲ کیلوگرم می باشد.

یکی از نکات قابل توجه در خودروهای انژکتور حافظه موقت و دائمی ECU است که می تواند دچار خطا شود. بطوریکه موجب عدم تحلیل درست اطلاعات شده و خودرو با لرزش زیاد خاموش شدن، سکته یا CUTOFF در دورهای بالا مواجه است که نیاز به دوباره خوانی یا اصطلاحاتجدید حافظه است. ECU یا واحد کنترل الکترونیکی که کنار بوستر قراردارد و وظیفه دریافت اطلاعات تحلیل و ارسال دستور را دارد.پارس جزو اولین موتورهای انژکتوری به کاررفته در محصولات ایران است. به این مفهوم که یک لوله از سه راهی پمپ ترمز به چرخ سمت راست جلو و سمت چپ عقب و از لوله دیگر به چرخ سمت چپ جلو و چرخ راست عقب ارتباط می یابد. اگر نتوانستید موتور را خنک کنید و آمپر نیز به خط پنجم یعنی HOT رسید بدون خاموش کردن موتور با ریختن آب بر روی رادیاتور بدنه آن را خنک کنید توجه کنید که به هیچ وجه نباید بر روی موتور آب ریخته شود زیرا باعث ترک برداشن سرسیلندر و موتور میشود.

برای اینکه موتور روشن نشود باید سیم کوئل دوبل قطع کنید تا شمعها جرقه نزنند این کار را تا ۱۵ دقیقه انجام دهید. تولید ۱۶ سوپاپ تنها در سال ۱۳۸۲ صورت پذیرفت و بلافاصله با ELX جایگزین شد. این خودرو بواسطه وزن کمتر نسبت به زانیتا و پژو ELX از شتاب بهتری برخوردار است و بدلیل سادگی قطعات استهلاک کمتری دارد. تقریباً تمامی کارشناسان و صاحب‌نظران معتقدند این اتفاق به دلیل ساخت و چهره قدیمی و تکراری و به‌روز نشدن ۴۰۵ باید خیلی زودتر اتفاق می‌افتاد.

دیاگ یا عیب یاب با تعریف فضای نرم افزای و برنامه الگوریتمی ECU اطلاعات مربوط را از خودرو دریافت نموده و در تصویر به کاربر نشان میدهد. ECU از طریق یک کابل ارتباطی به دستگاه متصل می شود و هر خودرو دیاک مخصوص به خود را دارد. اگر استارت ضعیف میزند و یا اصلا نمیزند و صدای تقه ممتد شنیده می شود بی شک باطری ضعیف است که با هل دادن و باطری به باطری می توان مشکل را برطرف کرد. نوع تایر ۱۸۵/۶۵R14 فشار باد تایر در ۲۹ تا ۳۰ PSI است که در خودرو های گاز سوز تا ۳۴ PSI نیز باد زده می شود که باید هنگام سرد بودن باد تایر را تنظیم کرد. با نصب اپلیکیشن همراه مکانیک، یک دستیار متخصص خودرویی داشته باشید و از خدمات متنوع این شرکت بهره‌مند شوید. اتاق خبر دیوار در تلاش است تا با افزایش دانش کاربران خود، تجربه استفاده از دیوار را برای آنها بهینه‌تر کند.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *