مقایسه خودرو پروتون مقایسه مشخصات فنی کامل
این خودرو ابتدا با پیشرانههای ۱.۵ لیتری و ۱.۶ لیتری چهار سیلندر میتسوبیشی تولید میشد و بعداً موتورهای ۱.۳ لیتری، ۱.۸ لیتری و ۲ لیتری دیزلی هم برای آن ارائه شد. در دههٔ ۸۰ شمسی، شرکت زاگرس خودرو اقدام به مونتاژ و عرضهٔ محصولات شرکت مالزیایی پروتون در کشورمان کرد. سایت پدال برگزیده مردم و داوران به عنوان بهترین سایت فارسی در حوزه خودرو از چهارمین، پنجمین و هفتمین جشنواره وب ایران است.
همچنین جنس استفاده شده در طراحی داخلی از پلاستیک خشک و نامرغوب است که جزو معایب این خودرو به شمار میرود. خودرو پروتون ایمپیان مربوط به کشور مالزی است که توسط زاگرس خودرو در ایران عرضه میشود. نام اصلی این خودرو واجا است و از سال 2000 تا 2011 تولید و روانه بازار شده است.
کمبود فضای پارک در شهرها و ترافیک روزافزون ، گرایش به خودروهای کوچکتر و مدلهای هاچ بک را افزایش داده است. طراحی آن نسبت به سایر خودروهای هاچ بک نوآورانه و متمایز و با وقار می باشد. موتور آن ۱.۲ لیتری و ۱۶ سوپاپه می باشد که ۷۵ اسب بخار قدرت و ۱۰۵ نیوتون متر گشتاور تولید می کند که برای این خودرو ۵ درب انتظار زیادی را ایجاد نمی کند! حداکثر سرعت آن ۱۵۸ کیلومتر بر ساعت و شتاب صفر تا صد آن ۱۳.۹ ثانیه برای مدلهای دنده دستی می باشد. پروتون شرکت خودروسازی مالزیایی است که توسط نخست وزیر افسانهای این کشور، ماهاتیر محمد بنیانگذاری شد. پروتون خودروساز جوانی در سطح دنیا محسوب میشود اما طی چند دهه فعالیت موفق شد تا وارد بازارهای صادراتی شود و حتی شرکت بریتانیایی لوتوس را نیز تصاحب کند.
حالت اخمآلود چراغهای جلو به علاوه طراحی مناسب سپر و جلوپنجره، چهرهای نسبتا خشن را از این سدان کوچک چینی به نمایش گذاشته است. بهعلاوه تعدادی خطوط برجسته روی درب کاپوت و نمای جانبی استفاده شده تا سادگی این بخشها در حد امکان کم شود. در نمای پشت نیز از چراغهای بزرگ استفاده شده است و به نظر میرسد مقدار زیادی از فضایی را که میتوانست به درب صندوق عقب اختصاص یابد، تسخیر کردهاند.
برای سیستم صوتی از پورتهای یواسبی، سیدی و آییوایکس میتوان استفاده کرد. پروتون جن 2 ساخت کشور مالزی است که توسط شرکت زاگرس خودرو وارد بازار شد. قیمت پروتون برای طرفداران خودروهای آن، فاکتور مهمی برای انتخاب مدلهای مختلف این شرکت است. قیمت محصولات پروتون موجود در بازار ایران، مانند بسیاری از محصولات خودروسازی دیگر، همواره در افتوخیز است. درنتیجه وقتی صحبت از چنین بازار غیرقابل پیشبینی میشود، جای خالی مرجعی که بتوان قیمت ماشینهای پروتون را بهصورت لحظهای مشاهده کرد، خالی است.
در طی سالهای اخیر، این مدل با قابلیتهای اقتصادی و ظاهری جذاب، موفق به رقابت در کلاسهای مختلف خودرویی شده است. بااینحال، پس از بحران مالی آسیا در اواخر دههٔ ۹۰ و همینطور ظهور پرودوا بهعنوان دومین خودروساز مالزی، فروش و سهم بازار پروتون بشدت کاهش یافت و در سال ۲۰۰۶ به تنها ۳۲ درصد رسید. یکی دیگر از دلایل کاهش فروش این شرکت کیفیت پایینتر خودروهای بومی پروتون مثل ایمپین و جنتو نسبت به خودروهای قبلی بود که بر اساس میتسوبیشی ساخته شده بودند. از نظر ظاهری، چراغهای درشت و بیضی شکلی که بخش جلو پنجره را در برگرفته است، یکی از شاخصههای مهم این خودرو به شمار میرود.
این خودرو از روی محصولات میتسوبیشی ژاپن به نام کالیسما تقلید شده است. توسعهٔ این خودرو از اواسط سال ۱۹۸۸ آغاز و در اوایل سال ۱۹۹۳ معرفی شد. چند ماه بعد نیز پروتون نسخهٔ لیفتبک پنجدر این خودرو را معرفی کرد و در سال ۱۹۹۵ نیز ویرا یک فیسلیفت جزئی را تجربه کرد که جلوپنجره و چراغهای عقب جدیدی را به همراه داشت.
طراحی ظاهری خودروهای پروتون معمولاً ساده و در عین حال مدرن است، با خطوط نرم و منحنیهایی که هارمونی مناسبی ایجاد میکنند. فعالیت پروتون و زاگرس خودرو نهایتا در آذرماه سال ۹۱ به دلیل مشکلات مالی پایان یافت و پس از آن هم، با وجود شایعات بسیار، هرگز شاهد حضور دوباره پروتون در ایران نبودیم. پروتون در سال ۱۹۸۴ با مشارکت و پشتیبانی میتسوبیشی، نخستین خودروی مالزیایی (پروتون ساگا) را تولید نمود. در سوی دیگر میدان جک J3 سدان حضور دارد که اندکی پس از شروع عرضه نسخه هاچبک پا به میدان گذاشت و با استقبال بیشتری روبهرو شد.
پژو از نظر بازار فروش دست دوم در وضعیت بهتری است و پروتون در بازار آزاد بسیار بد فروش است. این خودرو رقیب مستقیم اتوموبیلهایی نظیر تندر L90 و کیا ریو و ۲۰۶ آریان خواهد بود. زاگرس خودرو قیمت ۱۹ میلیون برای مدل دنده دستی و ۲۱ میلیون برای مدل اتوماتیک را درنظر گرفته است. وب سایت خودرو با هدف اطلاع رسانی در حوزه خودرو در آذر 92 فعالیت خود را آغاز نموده است.
چند سال پس از آغاز مونتاژ ویرا در کشورمان و استقبال خریداران، زاگرس خودرو محصول جدیدتر و جذابتر پروتون یعنی جنتو را روی خط تولید برد. این خودرو یک لیفتبک جمعوجور بود که در سال ۲۰۰۴ توسط پروتون بهعنوان جایگزین ویرا معرفی شد. جنتو برخلاف محصولات قبلی پروتون، روی پلتفرم اختصاصی این شرکت ساخته شد که با همکاری لوتوس توسعه داده شده بود.
نکته مثبت اینجاست که این خودرو ۵.۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر بنزین مصرف میکند که نشان از کم مصرف بودن این سدان جمعوجور چینی دارد. محور محرک خودرو، دیفرانسیل جلو بوده و میتواند با حداکثر سرعت 180 کیلومتر بر ساعت حرکت کند. حداکثر قدرت موتور آن 110 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه بوده و حداکثر گشتاور نیز 148 نیوتنمتر در 4000 دور در دقیقه پیشبینی میشود. جعبه دنده پروتون ایمپیان دارای 5 دنده است که به صورت دستی کنترل میشود. مصرف سوخت این خودرو در سفرهای برون شهری پایین و به 5.8 لیتر در هر صدکیلومتر میرسد. برای سفرهای درون شهری نیاز به 10.1 لیتر و به صورت میانگین این مقدار به 8 لیتر در هر 100 کیلومتر تقلیل مییابد.
پروتون در می ۱۹۸۳ بهعنوان اولین خودروساز ملی مالزی تحت مالکیت شرکت DRB-HICOM مالزی تأسیس شد. بخشی از سهام این شرکت در اختیار میتسوبیشی بود اما در سال ۲۰۱۲ پروتون بهطور کامل به مالکیت DRB-HICOM درآمد. سپس در ابتدای سال ۲۰۱۷، شرکت مادر پروتون ۴۹.۹ درصد از سهام این برند مالزیایی و همینطور ۵۱ درصد از سهام لوتوس را به گروه جیلی فروخت و بدین ترتیب، لوتوس از کنترل پروتون خارج شد. با توجه به سال ساخت پروتون ویرا طراحی داخلی و خارجی آن در سطح قابل قبولی قرار دارد. در کل، طراحی داخلی ماشین پروتون به گونهای است که احساس راحتی و آرامش را در هنگام رانندگی ایجاد میکند، با توجه به عملکرد بالا و طراحی مناسب برای استفاده روزانه. در مدلهای مختلف پروتون، فضای داخلی با تجهیزات مدرن و کاربرپسند همراه است، بهطوری که سیستمهای اطلاعات و سرگرمی با صفحه نمایش لمسی و کنترلهای ساده در دسترس هستند.
سعی بر آن بوده که مرجعی برای اطلاعات و مشخصات فنی خودروهای داخل ایران باشیم و بتوانیم به صورت تخصصی مقایسه، قیمت، تست و بررسی خودروها را انجام بدهیم. از مزایای این خودرو فضای مناسب برای ۴ نفر، صندوق بار جادار و موتور جدید می باشند. معایب آن نیز کیفیت بسیار پایین قطعات داشبورد، ایمنی پایین و طراحی بدنه نه چندان جدید است. طراحی عقب نیز با چراغهای کشیده و اسپرت به همراه سپری که هماهنگ با دیگر اجزای بدنه است، تکمیل میشود. در کل، پروتون توانسته است ترکیب مناسبی از طراحی جذاب و کاربری عملی در ظاهر ماشینهای خود ایجاد کند.
این خودرو با طول 4360 میلیمتر، عرض 1680 و ارتفاع 1385 میلیمتر به بازار عرضه شده است. وزن پروتون ویرا به 995 کیلوگرم میرسد و میتواند 5 سرنشین را جابجا نماید. اندازه لاستیکهای جلو و عقب یکسان است و عرض لاستیک برابر 175 سانتیمتر، فاصله بین رینگ تا کف زمین برابر 70 سانتیمتر و قطر پوسته لاستیکها برابر 14 سانتیمتر است. ظاهر ساده و طراحی بیرونی این خودرو با توجه به سال ساخت آن، امری بعید به نظر نمیرسد. پروتون ایمپیان مصرف سوخت پایینی دارد و جزو سواریهای راحت با متریال باکیفیت است. ولی چون شتاب کمی داشته و قطعات آن کمیاب است، بازار دست دوم خوبی ندارد.
پروتون در سال ۱۹۹۶ شرکت بریتانیایی لوتوس کارز را، از جنرال موتورز خریداری نمود. این شرکت هماکنون دارای دو کارخانه تولیدی در مالزی میباشد و خودروهای خود را در آسیای جنوب شرقی، آفریقای جنوبی، خاورمیانه، بریتانیا و چین عرضه میدارد. این برند مالزیایی بهعنوان یکی از انتخابهای مناسب در بازار آسیا شناخته میشود. پروتون با طراحی مدرن و عملکرد قابلقبول، توانسته توجه بسیاری از طرفداران خودرو را جلب کند.
پروتون Gen2 یک مدل گاز سوز نیز دارد که با گاز مایع کار می کند و به نام اکولوژیک ecologic معروف است اما در ایران موجود نمی باشد. فضای صندوق بار نیز به طور معقولی برای حمل وسایل روزمره و سفرهای کوتاه طراحی شده است. ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم. بازنشر محتوا بدون اشاره به منبع، غیرمجاز و حق car.ir برای پیگیری از طریق DMCA محفوظ است.
حالت خاص کنسول میانی بهویژه در بخش پایین که حاوی سه کلید گردان در یک ستون است، انسان را به یاد اتومبیلهای سوپر اسپرت میاندازد. حضور ساعت آنالوگ در بالای داشبورد نیز یادآور کابین محصولات لوکس پورشه است. این خودرو دارای دو ایربگ است که در قسمت جلوی راننده و سرنشین صندلی جلو تعبیه شدهاند.
این ماشینها از جعبه دندههای ۵ دنده دستی یا ۴ دنده اتوماتیک بهره میبرند و توان تولیدی آنها به طور متوسط حدود ۱۱۰ اسب بخار است. همانطور که اشاره شد، ایمپین اولین محصول بومی پروتون محسوب میشود هرچند که همچنان از پلتفرم میتسوبیشی استفاده میکرد. این خودرو در اصل پروتون واجا نام دارد اما در بازارهای بریتانیا، ایران و پاکستان با نام ایمپین عرضه شد. واجا از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۱ تولید شد و طی این مدت بیش از ۲۹۲ هزار دستگاه از آن فروخته شد.
در این میان مهمترین تجهیزات جنتو به کیسه هوای راننده و سرنشین، سیستم صوتی پخش سیدی، دکمههای کنترل روی فرمان، ترمز ضد قفل (ABS) و توزیع نیروی ترمز (EBD) محدود میشود. از سوی دیگر جک J3 نیز به تجهیزاتی همچون سنسور پارک عقب، ترمز ABS و EBD، سیستم صوتی با ۶ اسپیکر، پورت USB، دو عدد کیسه هوا، کمربند ایمنی پیشکشنده و آینههای جانبی با تنظیم برقی مجهز شده است. با توجه به آمار ارائهشده واضح است که جک J3 در بحث فنی و میزان چابکی حرف چندانی در برابر پروتون جنتو ندارد، اما مصرف سوخت کمتر آن باعث میشود تا از لحاظ اقتصادی کمی بهصرفهتر باشد. این خودرو مجهز به 2 ایربگ است که در قسمت جلوی صندلی راننده و سرنشین قرار میگیرند. از نظر امکانات دیگر میتوانیم به ترمز ضد سرقت، سیستم تهویه هوای مطبوع دستی، چراغهای مه شکن که در عقب و جلوی خودرو قرار گرفتهاند، اشاره کرد.
این مدل در حالت اتوماتیک با سرعت 185 کیلومتر در ساعت و در حالت دستی، با حداکثر سرعت 190 کیلومتر در ساعت حرکت میکند. برای رسیدن از حالت سکون به 100، نیاز به 13 ثانیه در حالت اتوماتیک و 10.5 ثانیه در حالت دستی است. پروتون جن 2 در دو حالت دارای 4 سیلندر بوده که نوع آرایش آنها خطی است. حداکثر قدرت این خودرو در 6000 دور در دقیقه برابر 110 نیوتن متر در دقیقه و حداکثر گشتاور نیز 148 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه محاسبه شده است. مصرف سوخت این خودرو در حالت اتوماتیک به 8 لیتر برای سوخت ترکیبی و در حالت دستی به 7 لیتر میرسد.
برای طراحی داخل کابین از فرمان سه شاخه و صندلیهای بلند استفاده شده است. ساعت آنالوگی واقع بر روی سینه ماشین و نیز چیدمان دکمههای تهویه هوا، بر جذابیت این قسمت افزوده است. فضای داخلی کابین کمی تنگ است و برای همین برای مصرف خانوادگی کاربرد زیادی ندارد.
حداکثر سرعتی که میتوان با این خودرو رانندگی کرد، 190 کیلومتر در ساعت است و برای رسیدن از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر در ساعت، به 11 ثانیه زمان نیاز داریم که شتاب قابل قبولی به حساب میآید. مصرف سوخت موتور خودرو در حالت درون شهری به 10.7 لیتر و در برون شهری به 6.7 لیتر میرسد. برند Proton از نظر مشخصات فنی معمولاً مجهز به موتورهای چهار سیلندر با سیستم تنفس طبیعی هستند.
فروشنده باید برگه استعلام تخلفات رانندگی تسویهشده و بهروز خودرو را به همراه داشته باشد. پس از بازدید و بررسی خودرو نیاز به عقد قولنامه میان طرفین معامله است. مراجعه به مراکز تعویض پلاک نیروی انتظامی و تعویض پلاک و برگه سبز خودرو از مراحل بعدی است که باید انجام داده شود. در نهایت پس از مراجعه به دفتر اسناد رسمی و ثبت سند قطعی خودرو، میتوانید بیمه را به نام خریدار انتقال دهید. امکانات آن شامل دو عدد ایربگ، سیستم پخش به همراه بلوتوث، تهویه مطبوع، قفل مرکزی، چرخهای آلیاژی، پنجره های برقی، ترمز ABS+EBD و … می باشند.
فضای کابین به خوبی طراحی شده است تا راحتی سرنشینان را تأمین کند، با استفاده از مواد با کیفیت برای داشبورد، کنسول مرکزی و پوششهای صندلی. اما روزانه هزاران آگهی خرید ماشین اقساطی در شیپور ثبت میشود که میتوانید با بررسی آنها بهترین گزینه را انتخاب و خریداری نمایید. در این مقاله از تیونینگ به بررسی مشخصات و ویژگیهای خودروی پروتون پرداختیم؛ معایب و مزایای آن را با هم بررسی کردهایم. شما نیز میتوانید تجربیات خود را از ماشین Proton در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
طول ایمپیان به 465 سانتیمتر، 1740 میلیمتر عرض و 1420 میلیمتر ارتفاع میرسد. پروتون جنتو که نخستین مرتبه در سال ۲۰۰۴ توسط شرکت مالزیایی پروتون و با همکاری کمپانی معتبر لوتوس و میتسوبیشی ساخته شده بود، توسط شرکت زاگرس خودرو به صورت مونتاژی وارد بازار کشور شد. از نظر مشخصات فنی، خودروی مگان به دلیل موتور قدرتمندی که دارد، حداکثر سرعت بیشتری نیز نسبت به پروتون ایمپیان خواهد داشت. از آنجایی که مگان وزن بیشتری دارد، از لحاظ رسیدن به شتاب به مدت زمان مشابهی نیاز دارند. خودروی ایمپیان مصرف سوخت کمتری دارد، در نتیجه از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر است. از نظر سطح ایمنی و امکانات رفاهی هر دو خودرو در یک وضعیت قرار دارند.
از اواسط دههٔ ۸۰ نیز مونتاژ یکی دیگر از محصولات پروتون یعنی جنتو توسط زاگرس خودرو آغاز شد. هرچند کارخانهٔ زاگرس خودرو کار خود را با ظرفیت اسمی تولید سالانه ۵۰ هزار خودرو آغاز کرد اما این هدف هیچگاه محقق نشد و زاگرس خودرو سالانه تنها حدود ۵ هزار دستگاه خودرو تولید میکرد. دراینبین، ایمپین به دلیل واردات محدود، کمترین ارزش خرید را دارد و بنابراین اگر خواهان یکی از محصولات این برند مالزیایی هستید بهتر است سراغ ویرا یا جنتو بروید.
دیدگاهتان را بنویسید